Защита от слънцето – Част 1

Защита от слънцето

Защита от слънцето според типа кожа.

Сезонът на плажовете и интензивното излагане на слънце, вече започна. Безгрижие, коктейли, дълги топли дни и силно слънце.. всичко това носи голямо удоволствие, но също така и своите рискове. Кожата е потърпевшият орган, жертва на желанието ни за дълго излежаване на плажа и желанието да добием секси шоколадов загар. За това трябва да се погрижим за нея, за да може тя да бъде нежна и мека и когато лятото свърши.

Какъв е нашият тип кожа и как да го определим?

От типа кожа зависи колко дълго можем да се излагаме на слънце, без да си навредим. Индивидуалния тип кожа, може да се раздели на 6 основни групи (вижте по-долу). Може да пресметнете времето по лесна формула: тип кожа + използван защитен фактор = допустимо време за здравословно излагане на слънце.

Пример: тип кожа 1 – 10 мин.+ SPF20 = 200 минути = 3 часа и 20 минути допустимо излагане на слънце. (при задължително защитена кожа с фактор)

Какъв е нашият тип кожа:

Тип 1: Като цяло е доста светла кожа, често покрита с лунички. Най-често синеоки и руси хора са притежатели на тип 1. Слънчевото изгаряне е характерно за тези хора, още след 10-тата минута на силно обедно слънце. Този тип кожа не може да добие шоколадов загар по естествен начин.

Тип 2: Светла кожа със зелени или сини очи, руса и тъмно руса коса. При този тип, изгаряне може да се получи на 10-20 та минута след излагане на силно слънце. Бронзов загар може да се получи бавно.

Тип 3: Прогресивно потъмняване. Обикновено притежателите на този тип кожа са с тъмно руса към кестенява коса, кафеви очи. При този тип кожа, изгаряне може да се получи на 20-30 та минута след излагане на силно слънце.

Тип 4: Леко кафеникава кожа, до голяма степен има естествена защита от слънцето. Притежателите на този тип кожа обикновена са с тъмна коса и тъмни очи. Бързо и интензивно добиват бронзов загар. При тях не се получава изгаряне дори след 30-тата минути след излагане на силно слънце.

Тип 5: Светла до тъмно кафеникава кожа. Хората с този тип кожа, трудно могат да изгорят на слънце. Имат естествена защита до 90 минути след излагане на изтензивно слънце.

Тип 6: Тъмно кафеникава кожа, която на практика никога не изгаря на слънцето. Естествената защита на кожата е по-дълга от този на тип 5.

Какво е SPF?

Съкращението от Sun Protection Factor e индикатор за това, колко UVB защита ще подсигури даден слънцезащитен продукт. Всеки продукт носи освен цифрова SPF стойност, също така и класификация на защита, напр. „висока“ или „ много висока“.
Въз основа на препоръка на Комисията на ЕС, SPF 15 се отнася до продукти, които абсорбират 93% от UVB лъчите, докато продукт с SPF 30 абсорбира 97%. Въпреки това, дори и продуктите с много високо SPF не ви предпазват напълно от UVB лъчите.

Малко повече за UV лъчите

Слънцето е полезно за нас, но в умерени количества. Неговата светлина е нашият най-важен източник на витамин D и неговата топлина носи наслада и удоволствие. Но освен всичките си позитиви, слънцето има тъмна страна: слънчевите лъчи, известни като UVA и UVB лъчи, причиняват по-голямата част от уврежданията, които се случват на нашата кожа и са един от основните фактори за стареенето на кожата. Поради тази причина е важно да защитаваме кожата си.

Какво са UVB лъчи?

Средни вълни (с дължина от 290 до 320 нанометра) проникват в горния слой на кожата, епидермиса и увреждат клетките. Те пигментират кожата ни и са отговорни за слънчево изгаряне.

Към Част 2

Вашият коментар