11 причини да спрете алкохола още днес

11 причини да спрете алкохола още днес

Редовната консумация на алкохол е социално приета, но невидимата граница между пиенето на повод и редовното (ежедневно) е много тънка и лесно се прекрачва. Постепенно здравословното състояние се влошава, редица проблеми излизат наяве като финансови, личностни и семейни и други. Често алкохолиците се чувстват така, сякаш за тях няма живот без питиета. Въпреки всички отрицателни странични ефекти, които има върху живота им, те продължават да пият.

За съжаление, твърде много хора са в капана на алкохолизма. Но винаги има светлина в тунела и начин да подобрим живота си без пиене.

Ако страдате от проблеми с алкохола, или познавате човек, който се бори, прочетете подробния списък с 11 причини за прекратяване на консумацията на спиртни напитки.

11 причини да спрете да пиете алкохол завинаги:

 1. Черният дроб ще започне да се възстановява

Редовната консумация на алкохол води е до смърт на чернодробните ви клетки.

Ако спрете да пиете, черният ви дроб може да започне да се възстановява, като периодът варира между няколко дни и месеци в зависимост от степента на алкохолизъм.

 1. Спестявате пари

Алкохолът е скъп! Когато спрете да пиете, ще спестите пари, които иначе харчите, за да вредите на тялото си.

 1. Кожата ви ще изглежда по-добре

Поради всички токсини, съдържащи се в алкохола, редовната му употребата води до акне, преждевременно стареене и други неприятни състояния на кожата. Ако спрете да пиете, за кратък период лицето ви ще възвърне предишния си свеж и здрав вид.

 1. Ще отслабнете по-лесно

Алкохолът е калоричен. Ако се откажете от него, ще забележите огромна разлика в теглото и в здравето си като цяло.

 1. Няма да търсите външно решение на проблемите

Да разчитате на вещество да се справи с проблемите, е бягане от отговорност. С пиенето нито ще се справите с това, което предстои, нито ще си помогнете някак. Така само отлагате.

В момента, в които спрете алкохола, ще се почувствате много по-щастливи,  а настроенията ви постепенно ще се подобрят.

 1. Без повече махмурлуци

За някои най-лошата част от пиенето на алкохол е да се събудят след тежка нощ на препиване със силен махмурлук. Махмурлукът е доказателство, че нещо в тялото не е наред. Той е страничен ефект от обработването на отровата и е индикатор, че сме прекалили.

Така че защо не спрете да пиете алкохол и напълно да премахнете махмурлука от живота си?

 1. Приветствайте повече свободно време за нови занимания

Времето в пиене е изгубено. Вместо да го прекарвате така, може да бъдете по-продуктивни. Например, да общувате с различни хора, да спортувате, да се запишете на спорт, да практикувате хоби или дори да учите език. Всички изброени са полезни за вашето психическо и физическо здраве.

 1. Ще подобрите общия си здравословен статус

Бъбречни и чернодробни заболявания, сърдечни проблеми – всички те са причинени от големи количества консумиран алкохол. Ако се откажете от пиенето, преди да успеете да нанесете постоянни щети на тялото си, то ще се възстанови.  За да намалите риска от заболяване, отказът от алкохол трябва да бъде вашият приоритет номер 1. Това важи особено много, ако планирате да имате деца.

 1. Ще спите много по-добре

Интересно е, че много хора употребяват алкохол в борбата с безсънието. Вероятно сте чували и ваши приятели, които пийват едно-две питиета, за да заспят. Всъщност е точно обратното. Алкохолът намалява както количеството, така и качеството на съня. Много хора вероятно не осъзнават този факт. И не е нужно да пиете много, за да видите тези резултати. Дори леките или умерени пиячи ще усетят масивно подобрение на качеството на съня си, ако престанат да пият алкохол изобщо.

 1. Вашата естествена увереност ще започне да расте

Много хора прибягват до консумацията на алкохол, за да се чувстват по-уверени в себе си. За съжаление, сами се заблуждават, защото алкохолът не им помага в тази посока.

След като спрете да пиете алкохол напълно, ще започнете да печелите тази увереност по естествен път, а не само чрез опиянение и замъгляване на разума.

 1. Няма повече глупави решения

Колко глупави решения сте взели, докато сте били под въздействието на алкохол? Колко от тях си спомняте? А ако спрете да пиете алкохол? Бихте ли благодарили на себе си, че не вземате изключително голям брой от тези решения редовно?

Реалността е, че ако спрете да пиете, ще ограничите глупавите решения и това ще подобри качеството ви на живот.

 

Дългогодишният опит на професионалистите от терапевтичния център „Жива“ показва, че първите стъпки при справянето с алкохола са детоксикация и въздържание. След това идва ред на терапията, която може да бъде групова или индивидуално в зависимост от конкретния случай. За повече детайли и въпроси, свържете се с център „Жива“.

 

Вашият коментар