Запушване на DPF филтър

проблеми с dpf филтъра

Филтърът за твърди частици или DPF филтърът е част от изпускателната система на леките и тежкотоварни автомобили. Неговата функция е да премахва прахови частици и сажди от отработените газове на дизеловите двигатели.

Във времето на експлоатация на автомобила във филтъра се натрупва количество остатъчен продукт от консумацията на масло, което не може да се превърне в газ и да премине през филтрите. При запушване на филтъра, производителите препоръчват подмяната му с нов. Съществува и вариант той да бъде рециклиран чрез почистването със специална машина и препарати.

Сигналите са следните:

  • Автомобилът Ви пуши повече от обичайното
  • На таблото светват предупредителни лампички
  • Автомобилът Ви губи мощност

Защо се запушва PDF филтърът?

Това е един от недостатъците на дизеловите двигатели. Те са ефективни при ниски обороти. Когато са карани предимно в градски условия, филтрите се задръстват със сажда.

Проблеми с DPF

Ако се появява индикатор за предупреждение DPF, филтърът за твърди частици трябва да бъде или почистен или сменен. Не се бавете много,  увеличението на саждите и пепелта натоварват филтъра. Причината, поради която филтърът не може да се саморегенерира, е че при пътувания на кратки разстояния, както е в градските условия, необходимата за изгаряне работна температура не може да се достигне и количеството сажди и пепел в филтъра за твърди частици се увеличава и той се задръства.

Някъде около 300 000 до 400 000 километра, светлината на таблото за DPF филтъра ще остане светеща, въпреки успешните регенерации. Налага се да се извади от колата и да се  почисти с помощта на машина за почистване на DPF. Използват се  топлинни цикли и сгъстен въздух за отстраняване на остатъчната пепел и излишните сажди.  Процесът на машинното почистване се състой от няколко етапа и ще отнеме няколко часа.

Прочистването на DPF се осъществява чрез загряване на специален почистващ препарат до температура от 85°C  и впръскване на струи, с посока обратна на посоката на извеждане на изгорелите газове, които преминават през филтъра за твърди частици.

Вашият коментар